Ένα ακόμα πρωτοποριακό μάθημα Βιολογίας έγινε στο σχολείο μας από την καθηγήτρια – Βιολόγο Μαρία – Βάγια Γκεβεζέ.

Η κυρία Γκεβεζέ, δίδαξε στα παιδιά το πώς μπορεί να συνδεθεί η Βιολογία με την μουσική, εκφράζοντας με ήχο την αλληλουχία των βάσεων του DNA.

ΥΓ από το ΔΣ:  Μαθήματα σαν αυτό, μας κάνουν να ζηλεύουμε που δεν είμαστε παιδιά!!

Η Μουσική του DNA”

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας Β’ Λυκείου έλαβε χώρα μια μουσική εκδήλωση με αφορμή τη διδασκαλία των εφαρμογών της αποκωδικοποίησης του γενετικού μας υλικού και συγκεκριμένα τη “μετάφραση” βιολογικών μορίων σε ήχους.

Οι μαθητές του B4 τμήματος έμαθαν πως οι βάσεις του DNA (Α, Τ, G, C) ως οργανικές ενώσεις που περιέχουν υδρογόνο και άζωτο, απορροφούν ακτινοβολία σε συγκεκριμένες τιμές και δονούνται χάρη στους δεσμούς τους. Μέσω της φασματοσκοπίας υπέρυθρης ακτινοβολίας γίνεται αντιληπτή η εκάστοτε δόνηση και παράγεται μία συχνότητα που αντιστοιχίζεται στα Hertz μιας νότας. Το αποτέλεσμα αυτού; η μουσική μετάφραση της ακολουθίας του DNA!

Προσπαθήσαμε λοιπόν να φέρουμε την επιστήμη πιο κοντά στη μουσική και τη μουσική πιο κοντά στον κόσμο της επιστήμης και όπως φαίνεται και στις κάτωθι φωτογραφίες … περάσαμε πολύ όμορφα με την αντιστοίχιση του DNA μας σε αλληλουχίες ηχητικών μοτίβων!

                                                                                                                                                                                                Υπεύθυνη καθηγήτρια,

                                                                                                                                                                                                Γκεβεζέ Μαρία-Βάγια

Κατηγορίες: Ανακοινωσεις