Τα παιδιά του σχολείου μας, έχουν φέτος την τύχη να διδάσκονται το υπέροχο μάθημα της Βιολογίας από την εξαιρετική καθηγήτρια – Βιολόγο Μαρία – Βάγια Γκεβεζέ.

Η κυρία Γκεβεζέ, εκμεταλλεύτηκε την επιλογή του σχολείου μας γαι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus Plus – Diverse Project, μαζί με άλλα 59 σχολεία της Ελλάδας και παρουσίασε ένα project Βιολογίας, με τίτλο «Η ανακάλυψη του 1ου εμβολίου. Όταν ο Παστέρ ήταν παιδί.» – Η επιμονή και η φυσική περιέργεια ενός επιστήμονα!

Οι μαθητές της Β’ Λυκείου συμμετέχουν ενεργά στο project αυτό με ποικίλες δράσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Βιολογίας. Συνεργαζόμενοι με τις άλλες 7 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την αφήγηση επιστημονικού εκλαϊκευμένου μυθιστορήματος ως εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία, προωθώντας την ενεργητική μάθηση. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού πραγματοποιήθηκαν 2 δράσεις, μία διαδικτυακή και μία δια ζώσης, που κάλυψαν την θεματική ενότητα «Εφευρέτες που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας». 

Η πρώτη δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας WebEx την Τρίτη 30 Μαρτίου και περιελάμβανε την αφήγηση παραμυθιού για τον Λουί Παστέρ, συνοδευόμενη με μουσική υπόκρουση (ούτι). Η επιλογή της βιογραφίας του συγκεκριμένου ερευνητή έγινε αφενός για τη σπουδαιότητα της μεθόδου της παστερίωσης του γάλακτος, αφετέρου δε, γιατί ο Λουί Παστέρ είναι ο πατέρας της μικροβιολογίας, καθώς έκανε την 1η δοκιμή εμβολίου σε άνθρωπο.

Μετά το πέρας αυτού του 1ου μαθήματος τα παιδιά παρακινήθηκαν και θέλησαν να παρουσιάσουν στην υπόλοιπη τάξη τα μουσικά όργανα που παίζουν. Ήταν πραγματικά ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι! Η δεύτερη δραστηριότητα περιελάμβανε τη δια ζώσης συνέχιση της εξιστόρησης στο θεατράκι του σχολείου μας την Πέμπτη 15 Απριλίου, όπου δόθηκε αφορμή να εκφράσουν τα παιδιά απορίες για τον εμβολιασμό και για διάφορα άλλα βιοηθικά διλήμματα της εποχής μας, σχετικά με την ενεργητική, τεχνητή ανοσία.

Ευχόμαστε το project αυτό να συνεχιστεί, καθώς οι μαθητές εισέπραξαν ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση. Η δράση αυτή ας αποτελέσει την κινητήριο δύναμη, ώστε πάντοτε να δρούμε ως ερευνητές με επιμονή, ευαισθησία, ακρίβεια, ενσυναίσθηση, αυτογνωσία, χρησιμοποιώντας την επιστήμη, ως εργαλείο με θετικές συνιστώσες για τους συνανθρώπους μας.

Κατηγορίες: Ανακοινωσεις