Την Τετάρτη 19/2/2020, συγκλήθηκε από το Διευθυντή το Σχολικό Συμβούλιο, ο ισχυρότερος θεσμός μέσα σε ένα σχολείο, αφού αφορά το σύνολο των εμπλεκομένων στη λειτουργία του , δηλ. καθηγητές, μαθητές και γονείς.
Η σύγκληση έγινε ύστερα από έγγραφο αίτημα του Συλλόγου Γονέων, αλλά και αντίστοιχο αίτημα του 15-μελούς, για να συζητηθούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Στην 3ωρη συνάντηση συμμετείχαν μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών του σχολείου μας, σχεδόν σύσσωμο το ΔΣ του Συλλόγου μας, εκπρόσωποι του 15μελούς και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής.

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, ύστερα από έγγραφο αίτημα του Συλλόγου Γονέων, αλλά και αντίστοιχο αίτημα του 15-μελούς, ο Διευθυντής του σχολείου μας κ. Βενιζελέας συγκάλεσε Σχολικό Συμβούλιο.  Το Σχολικό Συμβούλιο είναι ο ισχυρότερος θεσμός μέσα σε ένα σχολείο, αφού αφορά το σύνολο των εμπλεκομένων στη λειτουργία του , δηλ. καθηγητές, μαθητές και γονείς. Ουσιαστικά είναι η από κοινού συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και άλλων θεμάτων που μπορεί να υπάρχουν και η εξεύρεση λύσεων σε σχετικά άμεσο χρόνο.

Ο Σύλλογός μας, στην προσπάθειά του να βρίσκει λύσεις για όλα τα ζητήματα στα οποία μπορεί να βοηθήσει, ζήτησε να γίνει το Συμβούλιο, παρουσία του Συλλόγου Διδασκόντων, του 15μελούς Συμβουλίου των μαθητών, αλλά και της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου

Η διεύθυνση του σχολείου ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά και έτσι, την προηγούμενη Τετάρτη, η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών του σχολείου μας, σχεδόν σύσσωμο το ΔΣ του Συλλόγου μας, εκπρόσωποι του 15μελούς και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κυρία Νικηφοράκη, μετείχαν στην τρίωρη συνεδρίαση του Σχολικού Συμβουλίου.  

Τα παιδιά, όπως τους είχε ήδη ζητηθεί, παρουσίασαν εγγράφως τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε τμήμα ξεχωριστά, όπως τα κατέγραψαν τα μέλη των 5-μελών Συμβουλίων κάθε τάξης.  Τα περισσότερα από αυτά, αφορούσαν ελλείψεις, ή τεχνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κάθε διδακτική αίθουσα. Η κυρία Νικηφοράκη δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των περισσότερων από αυτά και μάλιστα, από την επόμενη κιόλας μέρα και σε συνεργασία με τον Σύλλογο ξεκίνησε η διαδικασία επίλυσής τους.  Ήδη έχουν κληθεί τεχνικοί – εξωτερικοί συνεργάτες της σχολικής επιτροπής, ενώ τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν όλες οι κουρτίνες του σχολείου για καθαρισμό και μεταποίηση, ώστε να αποκτήσουν ισχυρότερο σύστημα ανάρτησης. Τέλος, έχει ήδη ξεκινήσει η προμήθεια του εξοπλισμού που ζητήθηκε από τα παιδιά.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο και συζητήθηκε στο Σχολικό Συμβούλιο, είναι η δυσκολία στη διδασκαλία του μαθήματος της Γυμναστικής, καθώς το γηπεδάκι, που χρησιμοποιεί το σχολείο μας απαιτεί πρόσβασή μέσα από το Γυμνάσιο.  Κατά τη σχετική συζήτηση, ο Σύλλογος ενημέρωσε πως έχει καταθέσει στον κ. Δήμαρχο προτάσεις για την αποκατάσταση του προβλήματος, ενώ συζητήθηκαν κάποιοι προσωρινοί τρόποι διευκόλυνσης. Τα παιδιά δεσμεύτηκαν να μη χρησιμοποιούν το γηπεδάκι, χωρίς επίβλεψη, π.χ., όταν έχουν κενό.  

Ένα δεύτερο, πολύ βασικό ζήτημα, που συζητήθηκε και έχει απασχολήσει εκτεταμένα και τις γενικές μας συνελεύσεις, είναι η εποπτεία κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και η σχετική με αυτό έλλειψη ενός σχολικού φύλακα.  Στην προσπάθειά μας για εξεύρεση λύσης ο Σύλλογος ενημέρωσε το Σχολικό Συμβούλιο πως έχει έρθει σε επαφή μέχρι και με ιδιωτικές εταιρείες security, αλλά το κόστος είναι δυστυχώς απαγορευτικό (από 40 έως 80 ευρώ ημερησίως).  Όμως, στο Συμβούλιο συζητήθηκε η παρουσία σχολικού φύλακα σε σχολείο της Γλυφάδας (όπως ανέφερε ο καθηγητής κος Χαριτίδης), αλλά και η απόφαση για επαναφορά των φυλάκων στους Ο.Τ.Α., γεγονότα τα οποία μας κάνουν να ελπίζουμε ότι, από την καινούρια τουλάχιστον χρονιά, θα μπορούμε να έχουμε και εμείς φύλακα.

Το Σχολικό Συμβούλιο έληξε με όλα τα μέρη να εκφράζουν την ικανοποίησή τους τόσο από τη διαδικασία, όσο και από τα αποτελέσματα.   Δυστυχώς, στα περισσότερα σχολεία, όχι μόνο δεν γίνονται σχολικά συμβούλια, αλλά οι Σύλλογοι ίσως να αγνοούν παντελώς την ύπαρξη του θεσμού.  Στο ΔΣ του Συλλόγου μας θεωρούμε ότι αυτή ήταν μία ακόμα κίνηση, ώστε να πλησιάσουμε περισσότερο τα παιδιά, να ακουστεί η φωνή τους και να μάθουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι από πρώτο χέρι τα προβλήματά τους.  Άλλωστε, μας είχε κάνει εντύπωση το γεγονός ότι είχαμε μάθει για κάποια προβλήματα από τα αιτήματα της διήμερης κατάληψης του σχολείου και όχι από τα κανάλια επικοινωνίας που οφείλουμε να διατηρούμε πάντα ανοικτά.  Είναι χαρακτηριστικό πως όλα εκείνα τα τεχνικά ζητήματα, με την βοήθεια της κυρίας Νικηφοράκη, λύθηκαν μέσα σε 3 ημέρες, όμως -από ότι φάνηκε- υπήρχαν και άλλα, μόνο που τώρα τα γνωρίζουμε και φροντίζουμε να επιλυθούν.  Αισθανόμαστε υπερήφανοι που μπορούμε και είμαστε κοντά στα παιδιά. Δυστυχώς, όπως είδαμε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότεροι έρχονται πολύ εύκολα να τα καταδικάσουν από τα πληκτρολόγιά τους, όταν καταφεύγουν σε κάποια κινητοποίηση και διεκδικήσεις.  Εμείς μείναμε εσκεμμένα μακριά από όλη αυτή τη λογική “καφενείου”. Αντ’ αυτού, προσπαθήσαμε με συνεχή παρουσία, διάλογο, παρεμβάσεις και άμεσες ενέργειες να μειώσουμε τα προβλήματα.

Το ΔΣ του Συλλόγου θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους συμμετείχαν στο Σχολικό Συμβούλιο. Αρχικά, το Διευθυντή,κ. Βενιζελέα για την άμεση ανταπόκριση, τους καθηγητές που συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση με αληθινή διάθεση για εξεύρεση λύσεων και την κυρία Νικηφοράκη για την δέσμευσή της να λύνονται άμεσα όλα τα ζητήματα.  

Ιδιαίτερη μνεία και ευχαριστίες αξίζουν στους μαθητές, για την ωριμότητα, το πνεύμα συνεργασίας και τη θετική διάθεση επικοινωνίας τους. Η σύγκληση του Σχολικού Συμβουλίου στάθηκε εξαιρετική αφορμή, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές για τα κανάλια επικοινωνίας μέσα στη σχολική κοινότητα, να εκφράσουν με συντεταγμένο τρόπο και λόγο τα ζητήματα που τους απασχολούν, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι για τα θέματα που αντιμετωπίζουν. Είναι όμορφο να διεκδικείς καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης και είναι ακόμα ομορφότερο να το κάνεις με τον αποδοτικότερο και πιο ενδεδειγμένο τρόπο. Ως αυριανοί (ή μάλλον σημερινοί! ) πολίτες, αυτό είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που μπορούν να αποκομίσουν και θεωρούμε ότι μόνο κέρδος υπάρχει από την συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους διαδικασίες.